Fond obnovy pomôže k vyššiemu tempu obnovy budov

Autor Slovenská rada pre zelené budovy (SKGBC) november 2021
Fond obnovy pomôže k vyššiemu tempu obnovy budov Freepik.com/pressfoto

Financie z európskeho Fondu obnovy a odolnosti prispejú k vyššiemu tempu obnovy verejných budov a rodinných domov na Slovensku.

Obnova budov patrí medzi kľúčové opatrenia na dosiahnutie klimatických cieľov, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo. Analytik platformy Budovy pre budúcnosť Richard Paksi považuje v tejto fáze za dôležité zabezpečenie podpory pri príprave projektov a dostatočnej technickej pomoci.
Dlhodobá stratégia obnovy budov stanovila jasnú trajektóriu, ktorá opisuje to, akým spôsobom má sektor budov prispieť k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality. Aj napriek tomu, že budovy patria medzi tie najdôležitejšie sektory z pohľadu znižovania emisií, je dôležité ich znižovať aj v ostatných rezortoch, ako je priemysel či doprava. Sektor budov však ponúka v krátkodobom horizonte najväčší potenciál.

Veľa otáznikov

„Obnova rodinných domov podľa odhadov dosahuje pomerne vysoké tempo – približne 2,5 percenta ročne. Pri rodinných domoch je veľkým nedostatkom obnovy samotná kvalita. Realizuje sa väčšinou bez odborného prístupu, postupnými krokmi a nedostatočne komplexne. V roku 2016 bol spustený aj program finančných príspevkov na zateplenie rodinného domu. Je to iste chvályhodný počin, ktorý v prvých rokoch vykazoval naozaj veľkú neefektivitu, čo sa postupne zlepšuje, avšak určite to nie je ideálne, napríklad v porovnaní s Českou republikou,“ vysvetľuje Richard Paksi, podľa ktorého zostáva zároveň otvorená otázka podpory obnovy rodinných domov vo vlastníctve obyvateľov s nižšími príjmami.

Tempo je zatiaľ pomalé

Obnova verejných budov je vysoko závislá od poskytovanej podpory z tzv. eurofondov, od roku 2014 aj z environmentálneho fondu. Ako uvádza analytik, dostupnosť vysokých dotácií de facto eliminuje záujem o realizáciu obnovy z iných zdrojov, či už úverových, alebo formou garantovaných energetických služieb. Nedostatočná výška dotačných rozpočtov a vysoká intenzita pomoci vedie k nízkemu tempu obnovy. V súčasnosti možno odhadovať ich tempo obnovy okolo 1 percenta ročne, čo Richard Paksi vníma ako najväčší problém. Obnova sa obmedzuje na základné, často len čiastkové opatrenia, absentujú kvalitné architektonické riešenie, opatrenia na kvalitu vnútorného prostredia či adaptačné opatrenia na zmenu klímy.

 

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK