Úspešný nie je jednotlivec, ale skvelo zohratý tím

Autor JD november 2021

Iveta Šurganová sa s nami v rozhovore podelila o svoj inšpiratívny pohľad na manažment a cenné skúsenosti s riadením, ktoré ju sprevádzali na ceste k úspechu.

Iveta Šurganová, Manager Finance and Administration v DACHSER Slovakia, vyštudovala odbor manažment a marketing na vysokej škole v poľskej Lodži. Do spoločnosti DACHSER nastúpila v roku 2013. V tom čase bolo jej úlohou prepojiť požiadavky prichádzajúce z centrály v nemeckom Kemptene s lokálnym slovenským prostredím a pripraviť spoločnosť na prechod na SAP. Implementácia SAP bola úspešne dokončená v roku 2014. K pozícii finančnej manažérky sa v roku 2017 pridalo aj riadenie finančného oddelenia, oddelenia ľudských zdrojov, controlling, facility manažment, IT, oddelenia manažmentu kvality a marketing.

Aké boli vaše začiatky v prostredí logistiky?

Poviem vám pravdu, na začiatku to bola výzva, ako to všetko zvládnem. V segmente logistiky som sa ešte len orientovala. Okrem iného bolo potrebné reštrukturalizovať pôvodný tím na moderný a dynamický, aby bol pripravený na prechod z miestnych účtovných a finančných štandardov na medzinárodné.

V čom podľa vás spočíva tajomstvo úspechu firmy?

Za každou spoločnosťou či jej značkou sú ľudia. Zastávam názor, že správni ľudia na správnom mieste dokážu veľké veci. Je to, ako keď šéfkuchár chce vytvoriť úžasné jedlo-musí vedieť správne namiešať ingrediencie. Tak je to aj s ľuďmi v tíme. Preto ak by som mala dať jednu jedinú radu manažérom, znela by: „Nikdy nepodceňujte hodnotu dobrého tímu, úspešný nie je jednotlivec, ale skvelo zohratý tím.“ Mám v tíme ľudí, ktorí sú spoluautormi rôznych projektov na regionálnej úrovni. Ja sama sa často od nich učím nové veci. Chcem, aby nasávali informácie a trendy a tie prinášali na mítingy. Preto aj tí, ktorí nie sú riadiacimi pracovníkmi, sa tak môžu dostať k veľmi zaujímavým projektom. Práve v tomto bode schopný líder dokáže identifikovať potenciálne talenty vo svojich tímoch. Tie v správne nastavenom prostredí dokážu v rámci spoločnosti ďalej rásť.

Okrem svojej pracovnej agendy podporujete aj rozvoj líderstva v organizácii prostredníctvom programov talent manažmentu a mentoringu. V čom vidíte najväčší prínos takéhoto prístupu?

Tento prístup prináša do spolupráce úplne inú dimenziu. Vo firmách sa často stáva, že riadiacim pracovníkom sa stane ten, kto je vo firme najdlhšie alebo ho považujeme za najväčšieho špecialistu. Keď takýto špecialista začne s riadením ľudí, zrazu sa jeho rola zmení. Mnohokrát nastáva rozčarovanie na oboch stranách – manažéra aj spoločnosti. Pri riadení ľudí jednoducho byť špecialistom nestačí. Prostredníctvom programov talent manažmentu a mentoringu objavujeme talenty v našom internom prostredí. Máme možnosť skúmať ich postoje, názory a správanie v nových situáciách. Postupne ich učíme a odkrývame rozdiel medzi manažérom a lídrom. U nás si takýmto spôsobom vytvárame partnerov do diskusie a zároveň talenty prepájame ešte viac s firemnou DNA. No a keď príde vhodná príležitosť, máme pripraveného človeka, ktorý prevezme zodpovednosť. Je to investícia do budúcnosti spoločnosti!

Ako konkrétne pracujete so zamestnancami?

V súčasnosti v našej spoločnosti pracuje po celom Slovensku 205 zamestnancov, najviac v pobočke v Lozorne. Každý nový zamestnanec prejde onboarding programom, aby sa ľahšie zorientoval a adaptoval v novom pracovnom prostredí. Stratégiou DACHSER je cielene rozvíjať zamestnancov v potrebných kompetenciách a v súlade s konceptom vzdelávania v jednotlivých životných cykloch zamestnanca. Dobre pripravený zamestnanec tak môže ľahšie plniť svoje úlohy a prispievať k vysokým štandardom kvality poskytovaných služieb. Rozvoj a vzdelávanie zamestnancov prebiehajú na lokálnej i medzinárodnej úrovni a sú súčasťou firemnej kultúry.

Ste členkou rôznych skupín zameraných na mladé ženy, ktoré chcú nájsť svoju vlastnú cestu k úspechu v podnikaní a manažmente. Ako vnímate prácu s nimi?

Mladé ženy, s ktorými sa v rámci diskusie stretávam, sú veľmi snaživé a ambiciózne, chcú všetko vedieť a najlepšie hneď. Pýtajú sa na prekážky, ktorým som čelila na svojej ceste. Často vidím, že sa podceňujú. Svoje úspechy pripisujú skôr náhode. Preto sa im snažím poradiť, podporiť ich a dodať im odvahu. Jednoducho sa s nimi delím o to, čo robím, čomu verím a čo mi dáva zmysel. Celkovo považujem za potrebné deliť sa o svoje skúsenosti, a tým podporovať ľudí v dosahovaní vlastných úspechov.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK